مقدمه
چراغ قوهها بهعنوان منبع نور در خارج از منزل بهخصوص در مکانهای بدون روشنایی و همچنین در مواقع قطعی برق یا زمانی که به منبع نور قابلحمل نیاز است استفاده میشوند. علاوه بر چراغ قوههای دستی انواع زیادی چراغ قوه وجود دارد که هرکدام در مکانهای به خصوصی بسته به نیاز کاربر استفاده میشوند. بدیهی است که نوعی از چراغ قوه ها نیز وجود دارد که میتوان در زیر آب یا در محیطهای قابل اشتعال استفاده کرد.
چراغ قوه ها از نظر مقاومت در برابر ضربه، مقاومت در برابر آب و مواد شیمیایی و همچنین طول عمر کلید کنترل آزمایش میشوند. بنابراین چراغ قوه هایی که برای استفاده در مناطق خطرناک با گاز یا گردوغبار قابل اشتعال در نظر گرفته میشوند حتماً آزمایش میشوند تا اطمینان حاصل شود که باعث انفجار نمیشوند. چراغ قوه های تائید شده برای مناطق گاز قابل اشتعال دارای علامتهایی هستند که نشاندهنده آژانس تأییدکننده (UL; ATEX; MSHA) و نمادهایی برای شرایط آزمایششده هستند.
چراغقوه برای مناطق خطرناک باید بهگونهای طراحی شود که در زمان آسیب به لامپ بهطور خودکار لامپ را قطع کند تا از اشتعال گاز قابل اشتعال جلوگیری شود.
ساختار چراغ قوه
چراغ قوه های اولیه از فیبر ولکانیزه یا لولههای لاستیکی سخت با کلاهکهای انتهایی فلزی استفاده میکردند اما چراغ قوه های مدرن معمولاً از پلاستیک یا آلومینیوم ساخته میشوند. پلاستیکها از پلی استایرن و پلی اتیلن ارزانقیمت گرفته تا مخلوطهای پیچیدهتر ABS یا اپوکسی های تقویتشده با شیشه را شامل میشود. برخی از تولیدکنندگان فرمولاسیون پلاستیکی اختصاصی برای محصولات خود دارند.
خازن:
یک سازنده ، یک چراغ قوه قابل شارژ میسازد که از یک ابرخازن برای ذخیره انرژی استفاده میکند. خازن را میتوان سریعتر از باتری شارژ کرد و چندین بار بدون از دست دادن ظرفیت شارژ میشود. بااینحال، زمان کار با حجم نسبی خازنها در مقایسه با باتریهای الکتروشیمیایی محدود میشود.
قدرت مکانیکی:
یکی از انواع چراغقوههای مکانیکی دارای یک میل پیچ و فنر است که به یک دینام متصل است. برخی از انواع دینام برای شارژ یک خازن یا باتری استفاده میشود. درحالیکه برخی دیگر فقط در حین حرکت دینام روشن میشوند برخی دیگر نیز با استفاده از القای الکترومغناطیسی برق تولید میکنند. آنها از یک آهنربای دائمی قوی استفاده میکنند که میتواند آزادانه در یک لوله به بالا و پایین بلغزد.
تکان دادن چراغقوه، یک خازن یا یک باتری قابل شارژ را شارژ میکند به این صورت که جریان را به منبع نور میرساند. چنین چراغقوههایی میتوانند در مواقع ضروری مفید باشند، زمانی که برق شهری و باتری ممکن است در دسترس نباشند. برای مثال، چراغقوههای دینامی در طول جنگ جهانی دوم محبوب بودند زیرا یافتن باتریهای جایگزین دشوار بود.
چراغقوههای طراحیشده برای باتریهای قابل شارژ ممکن است امکان شارژ، بدون برداشتن باتری را فراهم کنند.
چراغقوههای خورشیدی از انرژی سلولهای خورشیدی برای شارژ باتری داخلی ، برای استفاده بعدی بهره میبرند.
متداولترین ساختار و طراحی، نور سادهای است که از یک محفظه لولهای شکل که شامل باتریها نیز میشود، خارج میشود. چراغقوههای معمولی، با استفاده از باتریهای استاندارد کار میکنند و در خروجی نوری معمولی ایجاد میکنند. در کاربردهای صنعتی و یا حرفهای به طراحیهای خاصی نیاز است.
چراغقوههای حرفهای از مواد سنگینتری ساختهشدهاند و دوام بالاتری دارند و همچنین نور قویتری نیز میتابانند. این نوع چراغقوهها توسط آتشنشانان، پلیس و ارتش استفاده میشوند. نوع متداول دیگر، چراغهای کمپینگ هستند که ابعاد بزرگتری داشته و همچنین نیاز به باتریهای قویتر نیز دارند. در این نوع چراغها از لولههای فلورسنت یا ال ای دی برای تولید نور با بازدهی بیشتر استفاده میشود. البته ابعاد بزرگ و وزن این چراغها باعث سخت شدن حمل آنها میشود.
امروزه حتی چراغهایی مناسب کودکان طراحیشده است. این مدلها از پلاستیک سبک ساخته میشوند و ازلحاظ بصری، طراحی زیبایی دارند، بدنه آنها با روکشهایی تزئین شده است که باعث افزایش جذابیت چراغها برای کودکان میشود.
اجزای چراغ قوه
چراغقوهها شامل اجزای زیر هستند:
الف) محفظه پلاستیکی:
اجزای پلاستیکی مورداستفاده در ساخت چراغقوه معمولاً با استفاده از پلی استایرن و سایر پلیمرهای بادوام ساخته میشود. در فرآیند ساخت قاب، مواد پلاستیکی با رنگها مخلوط میشوند و پس از گرم شدن به قالبهایی با شکل مناسب تزریق میشوند، سپس برای افزایش دوام قالب بدنه، آن را تحتفشار زیاد قرار میدهند. پس از فرآیند تزریق، پلاستیک مذاب خنک میشود. پلاستیک پس از خنک شدن، سخت میشود. در این مرحله، دو نیمه قالب از هم جداشده و آماده جایگذاری اجزای داخلی است.
ب) منبع نور:
در چراغ قوه های اولیه از لامپهای رشتهای استفاده میشد اما امروزه با رواج تکنولوژی ال ای دی و چراغهای LED SMD با توجه به توان کمتر و بازدهی نور بیشتر آنها، جایگزین لامپهای رشتهای شدند.
ج) کلید:
بر روی بدنه چراغها یک کلید برای روشن و خاموش کردن تعبیهشده است که با قطع و وصل کلید، ورود جریان الکتریکی از باتری به لامپها را میتوان کنترل کرد.
ویژگیهای چراغقوه
هنگام خرید چراغقوه بهعنوان وسیله حمل روزمره باید ویژگیهای اساسی را در نظر بگیرید و درنهایت تصمیم به خرید یک چراغقوه باکیفیت کنید.
روشنایی : امروزه اکثر چراغ قوه ها از لامپهای LED استفاده میکنند زیرا روشنتر و کارآمدتر از لامپهای رشتهای هستند. خروجی نور برحسب لومن اندازهگیری میشود و نورها میتوانند از ۲۰ لومن تا ۲۰۰۰ یا بیشتر داشته باشند.
فاصله پرتو : فاصله پرتو برحسب متر بهعنوان فاصله چراغقوه تا یکشی یا فضای مهتابی اندازهگیری میشود که به آن "پرتاب" یا "سیل" نیز گفته میشود.
زمان اجرا : این مورد برحسب ساعت اندازهگیری میشود، برخی از چراغقوهها میتوانند ۱۰۰ ساعت یا حتی بیشتر در حالت خروجی کمکار کنند. برای مدل حمل روزمره باید نوری با خروجی لومن بالاتر انتخاب کنید جایی در محدوده ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ لومن.
ساختار : مدلی که برای خرید در نظر میگیرید باید بادوام باشد تا بتواند در شرایط سخت مقاومت کند. برای خرید باید به دنبال چراغقوههای LED باشید که از آلومینیوم درجهیک نظامی یا سلاح با کیفیت بالا ساختهشدهاند. همچنین، وجود یک دستگیره بافتی کمک میکند تا نور از دست شما خارج نشود. بهویژه، در صورت نیاز به استفاده از نور برای دفاع شخصی بسیار مهم است.
اندازه : مطمئن شوید مدلی که انتخاب کردهاید برای استفاده و حمل راحت باشد ، باید سبک و جمعوجور باشد و همچنین باید بهراحتی در جیب یا کیف شما قرار گیرد یا به قلاب کمربند بسته شود.
چند ویژگی مهم دیگری که در هنگام خرید باید توجه داشته باشید به شرح زیر است:
انواع سوئیچ : انواع مختلف سوئیچ عبارتاند از دم ، کلاهک، بدنه و پیچش سر/ دم. کلیدهای دم و بدنه میتوانند روشن/ خاموش ساده باشند یا همچنین میتوانند در حالتهای چرخشی حرکت کنند.
مقاومت در برابر ضربه : این مورد برحسب متر اندازهگیری میشود و مشخص میشود که چراغقوه در هنگام انداختن از یک ارتفاع خاص روی سطح بتنی چقدر خوب نگه میدارد.
مقاومت در برابر آب : مقاومت در برابر آب چراغقوههای LED با استفاده از سیستم رتبهبندی IP اندازهگیری میشود و در سه دسته قرار میگیرد:
IPX4 از همه جهت مقاوم است.
IPX7 ضدآب است و در برابر غوطهور شدن ۱ متری به مدت ۳۰ ثانیه مقاوم است.
IPX8 برای ۴ ساعت غوطهوری ضد آب است.
دلیل اهمیت چراغقوه
از ابتدای پیدایش چراغقوهها تابهحال، به لطف طراحی و طیف وسیعی از ویژگیهای شگفتانگیز، چراغقوهها به ابزاری ضروری برای فعالیتهای خارج از منزل و بخش مهمی از هر کیت اضطراری خانگی تبدیل شدند. اگر به هر دلیل تابهحال صاحب هیچگونه و مدلی از چراغقوه نشدید احتمالاً هماکنون زمان خرید یک چراغقوه باکیفیت برای شماست.
چراغقوههای فعلی بسیار روشنتر از مدلهای قبلی هستند و همچنین فاصله پرتوی بیشتری دارند که روزبهروز نیز درحالیکه پیشرفت هستند. اتفاقات بد زمانی ممکن است رخ دهند، حداقل انتظارشان را داشته باشید، آمادگی برای واکنش مناسب میتواند زندگی شمارا نجات دهد. برای مثال، پیادهروی به سمت ماشین خود در هنگام شب یا برگشتن به خانه، قدم زدن در یک خیابان تاریک، ممکن است خطراتی را برای شما داشته باشد که وجود یک چراغقوه میتواند به شما کمک کند تا قبل از اینکه خیلی دیر شود، هر چیز غیرعادی را تشخیص دهید. سه نمونه از اهمیت بارز چراغقوه عبارتاند از :
الف) دفاع شخصی: روشنایی بالای یک چراغقوه میتواند به شما کمک کند تا فرد مهاجم را بهطور موقت کور کنید و زمانی را برای دویدن و نجات خود به دست آورید و همچنین ساختار محکم و فلزی برخی از چراغقوهها نیز آنها را به یک سلاح غیر کشنده تبدیل میکند که میتوانید در صورت نیاز از آن برای ضربه زدن به فرد مهاجم استفاده کنید.
ب) موقعیتهای اضطراری: در صورت قطع برق ، به همراه داشتن یک چراغقوه باکیفیت میتواند به شما در اعلام وضعیت مکانی خود کمک شایانی کند.
ج) صرفهجویی در باتری تلفن همراه: چراغقوه تلفن همراه یک ویژگی منحصربهفرد برای شما محسوب میشود و در بسیاری از موارد میتواند مفید باشد ولی استفاده مداوم و طولانیمدت از چراغقوه تلفن همراه خیلی سریعتر ازآنچه تصور میکنید باتری تلفن همراه شمارا خالی میکند، بنابراین شما هم بدون نور و هم گوشی خواهید ماند که نبود این دو مورد در بعضی مواقع خاص میتواند یک مشکل واقعی باشد. پس عاقلانه است که بهجای هدر دادن باتری تلفن همراه یک چراغقوه برای خود تهیه کنید.
انواع چراغقوه
به دلیل تنوع زیاد چراغقوهها، باید قبل از خرید این وسیله، کاربری آن مشخص شود و نوع و مدل چراغقوه بر اساس کاربردش انتخاب شود.
چراغقوهها با توجه به نوع کاربرد و محل استفادهشان انواع مختلفی دارند که در زیر به چند مورداشاره میکنیم:
دستی
چراغ قوه های دستی برندهای مطرح زیادی در دنیا دارند مانند ال ای دی لنزر، فنیکس، اولایت، کوا،مگ لایت و...
اگر غارنورد، کوهنورد یا شکارچی هستید و نیاز به یک چراغقوه دستی پرنور و قوی دارید که بتواند تمام محیط اطراف را روشن کند و در ضمن بتواند مدتزمان زیادی پاسخگو باشد بهترین گزینه برای شما انتخاب یکی از انواع مدلهای چراغقوه دستی است.
پیشانی
چراغقوه پیشانی یک چراغی است که بر روی یکبند کشی نصبشده و بر روی سر قرار میگیرد. این چراغها برای غارنوردی، کوهنوردی و همچنین ورزشهای هیجانانگیز کاربرد دارند، حتی میتوان از آنها برای روشنایی چادر نیز استفاده کرد. کلیدهایی که بر روی این چراغقوهها تعبیه شدهاند باید به حالت فرورفتگی باشد و یا با چرخش بدنه روشن شود تا براثر اشارهای جانبی برای مثال در کوله روشن نشود. برای جلوگیری از این اتفاق میتوانید لامپ چراغقوه را خارج کنید یا باتریها را سروته جایگذاری کنید.
چراغقوههای پیشانی بهترین گزینه برای کسانی است که به هر دودست در زمان کار کردن نیاز دارند، یا زمان زیادی چراغ را حمل میکنند. برخی از این چراغهای پیشانی حرفهایتر هستند و قابلیت استفاده در آب را دارند.
نورافکن دستی
نورافکن از یک کاسه که منعکسکننده قوی است و یک لامپ پرقدرت که در مرکز کاسه قرار دارد ساختهشده است از این نوع چراغقوهها برای روشن کردن محیطهای بزرگ به فاصله ۱۰۰ تا ۵۰۰ متری استفاده میشود.
قسمتهای تشکیلدهنده نورافکن: رفلکتور(منعکسکننده نور)، سرپیچ، بدنه نورافکن، دسته یا پایه، جعبه اتصالات.
انواع نورافکن دستی
نورافکن دستی واگرا: در این نوع نورافکن، نور در جلوی نورافکن بهتمامی قسمتها پخش میشود و حجم وسیعی از محیط را روشن میکند.
نورافکن دستی همگرا: در این نوع نورافکن ، نور یک نقطه خاص در فاصله طولانی را مشخص میکند. به این نوع نورافکنها، نورافکن نقطهای نیز گفته میشود.
تفاوت نورافکن دستی با چراغ قوه
نورافکنها در اندازههای بزرگ ساخته میشوند و برای روشن کردن حجم بیشتری از فضا معمولاً محوطههای بزرگ استفاده میشود اما چون چراغقوهها در اندازههای کوچک ساخته میشوند قسمت کمی از فضای اطراف معمولاً برای روشن کردن مسیر حرکت استفاده میشوند.
نکات مهم خرید نورافکنهای دستی
قیمت نورافکن: مهمترین اصل در انتخاب هر وسیلهای قیمت آن است. قیمت محصول نقش مهمی در انتخاب شما ایفا میکند. ابتدا باید مشخص کنید که چه میزان قصد دارید برای خرید نورافکن هزینه کنید.
نوع نورافکن : همانطور که در بالا ذکر شد دو نوع نورافکن واگرا و همگرا وجود دارد، مشخص کنید که چه نوع نورافکنی نیاز دارید، نورافکن برای روشن کردن حجم زیادی از محیط یا برای روشن کردن نقطهای اجسام دوردست.
وزن و اندازه نورافکن: وزن و اندازه نورافکن را با توجه به نوع استفاده خود مشخص کنید، اگر قرار است نورافکن را مدام با خود حمل کنید از مدلهای سبکتر و کوچکتر، اگر نیاز به جابهجایی نورافکن بهطور مداوم ندارید میتوانید از نمونههای سنگینتر و بزرگتر انتخاب کنید زیرا از نور و قدرت بیشتری برخوردار هستند.
نوع لامپ نورافکن: در ساخت نورافکنها از سه نوع لامپ استفاده میشود. لامپ رشتهای که رنگ آن زرد است و مصرف باتری بیشتری دارد. لامپ ال ای دی و اس ام دی با رنگهای مختلف که معمولاً نسبت به لامپ رشتهای باتری کمتری مصرف میکند و عمر طولانیتری دارد. لامپ COB این لامپها علاوه بر داشتن نور فوقالعاده قوی مصرف باتری کمتری نسبت به لامپ رشتهای دارند با این عیب که تعویض لامپ توسط خود شخص امکانپذیر نیست.
منبع انرژی نورافکن: معمولاً انرژی نورافکنهای دستی به دو صورت تأمین میشود یکی استفاده از باتریهای قابل تعویض و دیگری باتریهای قابل شارژ. نورافکنهای قابل شارژ بعد از اتمام شارژ باتری غیرقابل استفاده میمانند و حتماً باید آنها را بهوسیله برق شارژ نمود، اما مدلهای با باتری قابل تعویض میتوانید تعداد زیادی باتری با خود داشته باشید و تا چند روز هم بدون نیاز به برق میتوانید از آنها استفاده کنید.
کیفیت و جنس بدنه: در هنگام خرید به جنس بدنه دقت کنید، چون اگر قرار است نورافکن را با خود حمل کنید این امکان وجود دارد که در زمان جابهجایی از دست شما بیفتد و آسیب ببیند پس مدلی انتخاب کنید که جنس بدنه محکمی دارند بهعبارتدیگر نشکن و فلزی هستند.
نوع دسته و پایه: نوع دسته نیز مهم است، نورافکنی را انتخاب کنید که دسته داشته باشد تا بتوان آن را با یکدست نگه داشت در این صورت دست دیگر برای انجام کار آزاد است و همچنین در مواقعی که در نقطهای ثابت میخواهید از نورافکن استفاده کنید بهتر است پایه داشته باشد که بتوان آن را در جاهای مختلف نصب کرد و نور آن را روی قسمتی خاص تنظیم کرد.
میزان مصرف انرژی: میزان مصرف انرژی در تمامی وسایل برقی با وات محاسبه میشود. هر چه وات دستگاه بیشتر باشد دستگاه مصرف انرژی بیشتری دارد و همچنین باتری بیشتری نیز مصرف میکند.
فانوسی
در قدیم از فانوسها بهعنوان یک وسیله روشنایی در منازل و کشتیها استفاده میکردند امروزه با پیشرفت فنّاوری، لوازم مورداستفاده برای روشنایی نیز شکل پیشرفتهای به خود گرفتهاند به این صورت که بهجای استفاده از فانوس، از انواع چراغقوههای فانوسی بهعنوان یک وسیله با ایمنی و نوردهی بیشتر، بدون دود و بو و خطر آتشسوزی استفاده میشود.
این نوع چراغقوهها همان شکل و شمایل لامپ قدیمی را دارند و دارای آویزی همانند فانوس هستند، یکی از عملکردهای این چراغقوه استفاده از آن در داخل چادر و آویزان کردن آن بر روی وسایل مختلف جهت تأمین نور و روشنایی در طبیعت و جنگل است.
چراغقوههای فانوسی را میتوانید با کابل USB به کمک پاور بانک، لپتاپ و فندکی ماشین شارژ کنید. این نوع چراغقوهها معمولاً برای کمپینم، تعمیر ماشین، مسافرت شبانه استفاده میشوند.
رنگ نور
چراغقوهها دارای رنگ نورهای متداولی هستند که عبارتاند از: مهتابی، آفتابی، آبی، قرمز... اساسا، نور یک موج الکترومغناطیسی با طولموجهای مختلف است که در همهجا قابلمشاهده است. شبکیه چشم انسان دارای دو نوع بافت حساس به نوراست، سلولهای مخروطی و میلهای شکل که فقط سلولهای مخروطی شکل میتوانند رنگها را تشخیص دهند و سلولهای میلهای طرح کلی اشیاء را شناسایی میکنند.
مهتابی
رایجترین، دلپذیرترین و نزدیکترین نور به روشنایی طبیعت، نور سفید یا همان مهتابی است. چشم انسان به رنگ نور مهتابی عادت دارد و بهطور گسترده در شهرها، ساختمانها و پیادهروها اغلب از نورهای مهتابی استفاده میشود.
آفتابی
نورِآفتابی یا زرد، کمترین میزان شسکت و پخششدگی در هنگام انتشار را دارد به عبارتی این نور دارای ظرفیت نفوذپذیری بالایی است. به همین علت در بیشتر چراغهای راهنمایی و چراغهای مه شکن اتومبیلها چراغ زرد (آفتابی) استفاده میکنند. نور سفید(مهتابی) از ترکیب رنگهای قرمز، نارنجی، زرد، سبز، آبی، طلائی و بنفش مخلوط شده است ولی نور آفتابی (زرد) همان زرد است و هیچ ترکیبی ندارد.
آبی
از این رنگ نور خلبانها و همچنین افرادی که قصد نقشهخوانی در شب را دارند استفاده میکنند. چراغقوه با نور آبی توسط محققان پلیس و پزشک قانونی برای شناسایی، ردیابی خون و مایعات بدن انسان که با چشم غیرمسلح دیده نمیشود قابلاستفاده است، همچنین نور آبی بهعنوان مه شکن برای شکستن مه کاربرد زیادی در آمبولانسها و ماشینهای پلیس دارد.
قرمز
نور قرمز درخشندگی کمتر و کنتراست بیشتری در تاریکی نسبت به نور سفید برای چشم انسان دارد و جزئیات محیط را بهتر به تصویر میکشد. چراغقوه نور قرمز در پناهگاههای نظامی، زیردریاییها، کمپینگ، اتاقهای عکاسی تاریک، توسط نیروهای نظامی برای زمانی که نمیخواهند کسی متوجه حضور آنها شود و یا در دوربینهای دید در شب مورداستفاده قرار میگیرند.
نتیجهگیری
بنابراین به این نتیجه میرسیم که برای خرید یک چراغقوه باید با توجه به کاربرد، به عواملی که در زیر به آنها اشاره میکنیم توجه لازم را داشته باشیم:
کیفیت زوم، شدت نور، عمر باتری، میزان روشن کردن محوطه،نوع باتری و از همه مهمتر قیمت چراغقوه.
بعضی از چراغقوهها هستند که قابلیت ضدآب دارند و در مقابل قیمت بالایی دارند، اما در عوض در هر هوایی (مهآلود، شرجی) میتوان از آنها استفاده کرد و اگر مدتزمان زیادی نیز بدون استفاده بمانند هیچ مشکلی برای باتریها به جود نمیآید.
دیدگاهها ۰