مقدمه
فرض کنید با دقت در جزئیات و تحقیقات زیاد، یک سیستم لپ تاپ یا دسکتاپ برای خودتان خریدهاید. حالا تمام فکر و ذکر شما این است که چگونه از آن به نحو مطلوب نگهداری کنید تا مدتزمان بیشتری برایتان کار کند. سیستمهای رایانهای بهطورمعمول بین ۵ تا ۸ سال عمر میکنند اما ثابت شده است که نحوه مراقبت و نگهداری از آنها میتواند طول عمر آنها را افزایش یا کاهش دهد.
نگهداری از سیستم کامپیوتری مراحل مختلفی مانند تمیزکاری، پاکسازی حافظه جانبی، ویروسیابی، نگهداری از فایلها و مراقبت از آسیبدیدگی فیزیکی است.
در این پست از دیجی راهنما نکات مهم و کاربردی برای نحوه صحیح استفاده از لپ تاپ و دسکتاپ برای افزایش طول عمر آن را بیان می کنیم و امیدواریم در پایان، نکات این پست باعث شود تا رایانه شخصی تان در شرایط مناسبی باشد:
مراقبت از رایانه در برابر آسیبدیدگی فیزیکی
یکی از بدیهیترین راهها برای حفاظت از رایانه، محافظت از آن در برابر هرگونه آسیبدیدگی فیزیکی است. برخی از روشها در ادامه ذکرمی شود.
غذا و نوشیدنی را دور نگه دارید
برق و آب دوستان خوبی برای هم نیستند! یکی از مهمترین راهها برای اطمینان از طول عمر رایانه شخصی، دور نگهداشتن آن از غذا و نوشیدنی است. اما اگر میخواهید در حین کار نوشیدنی بنوشید، مطمئن شوید که فنجان خود را بهاندازه کافی از رایانه دور کنید تا در صورت ریختن مایعات مستقیماً روی صفحهکلید سیستم شما نرود.
گزینه دیگر که در مورد لپ تاپ کاربرد دارد استفاده از پایه لپ تاپ است که دستگاه را در ارتفاع نگه میدارد و آن را از مایعات و مواد غذایی دورنگه میدارد.
در غیر این صورت، اگر هنگام خوردن یا نوشیدن پشت میز کار میکنید، کامپیوتر را تا حد امکان دور از لبه قرار دهید. بهاینترتیب خوردنیها و آشامیدنیها مستقیماً روی صفحهکلید نمیریزند.
اجازه دهید دستگاه نفس بکشد
وقتی کامپیوتر شما کار میکند، قطعات آن داغ میشوند. سیستمهای رایانهای مخصوصاً لپ تاپها خنک کردن قطعات را به روشهای مختلفی انجام میدهند. برخی از لپتاپها راههای خلاقانهای دارند که جریان هوا را بهبود میبخشد. بهعنوانمثال میتوان به لولای ErgoLift در Zenbook 14X OLED یا دریچههای زیر ScreenPad Plus در Zenbook Pro 14 Duo OLED اشاره کرد.
بهعنوان یک قاعده کلی، برای اطمینان از خنک کنندگی موثر و مناسب، باید رایانه (مخصوصاً لپ تاپ) را روی یک سطح سخت و یکدست مانند میز قرار دهید. قرار دادن لپ تاپ خود بر روی مواد نرم مانند بالش یا پارچه از هر نوعی میتواند از دفع گرمای لازم جلوگیری کند.
اگر واقعاً میخواهید از لپتاپ خود در رختخواب یا روی پای خود استفاده کنید، آن را روی پایه لپتاپ که مخصوص این منظور طراحیشده است، قرار دهید.
به یاد داشته باشید که قبل از گذاشتن لپ تاپ در کیف، آن را خاموشکنید. اگر در یک محفظه به کار خود ادامه دهد، دریچهها پوشیده میشوند - از جریان هوای ضروری جلوگیری میکند، که میتواند منجر به آسیب ناشی از گرمای بیشازحد شود.
حمل و نقل صحیح رایانه شخصی (لپ تاپ - تبلت)
این روزها لپ تاپ ها و تبلت ها روزانه ما را چه در خانه و چه در سفر همراهی می کنند. این موضوع برای سازندگان محتوا، حرفهایهایی که اغلب برای کار به سفر میروند، دانشآموزان و دانشجویانی که با لپتاپهایشان در کولهپشتیشان به مدرسه رفت و آمد میکنند یا حتی مسافران معمولی که لپتاپ را در سفر به همراه دارند صادق است.
سفر با وسایل الکترونیکی مانند لپ تاپ و تبلت بدون خطر نیست.
بیشتر بدانید:چک لیست نکات مهم برای نگهداری از لپ تاپ در سفر و جابجایی
در ادامه نکاتی برای محافظت از لپ تاپ در هنگام سفر یا رفت و آمد ذکر شده است:
کیف و کوله بادوام با پوشش مناسب ومحفظه اختصاصی
مرتب نگه داشتن کیف
تهیه ابزارهای حفاظتی تکمیلی
رایانه را به طور کامل خاموش کنید
حفاظت از رایانه در برابر تغییرات آب و هوایی
محافظت در برابر نور مستقیم آفتاب
شارژ مطمئن
تهیه قفل مخصوص لپ تاپ
حفاظت از داده ها
تهیه لپ تاپ با کیفیت و مقاوم
خرید اینترنتی کیف و کاور لپ تاپ
افزایش طول عمر باتری
عمر باتری با گذشت زمان میتواند کاهش یابد. بهینهسازی تنظیمات باتری برای افزایش طول عمر بسیار مهم است.
اگر از لپ تاپ به مدت طولانی استفاده می کنید آن را به برق متصل نگه دارید.
برخلاف تصور رایج، شارژ بیش از حد باتری لپ تاپ شما آنقدرها هم که فکر می کنید مشکل ساز نیست. شرکتهایی مانند ASUS اطمینان می دهند که وقتی رایانه شما به شارژ کامل رسید، فرایند شارژ متوقف می شود.
تنظیمات کامپیوتر شما می تواند به شما کمک کند سیستم خود را برای به حداکثر رساندن سلامت باتری بهینه کنید. اگر از لپ تاپ ایسوس استفاده می کنید، از گزینه های سفارشی سازی MyASUS دیدن کنید. در بخش Power & Performance، میتوانید گزینه شارژ را به Battery Health charging تغییر دهید - که گزینهای عالی برای کسانی است که بیشتر از لپتاپ پشت میز خود استفاده میکنند.
همچنین در صورت امکان هرگز باتری خود را به طور کامل خالی نکنید. ثابت شده است که بگذارید باتری شما قبل از شارژ مجدد به 0٪ کاهش یابد، به سلامت باتری آسیب می رساند.
در انتخاب لپ تاپ آینده نگر باشید
در هنگام خرید لپ تاپ فقط امروز را در نظر نگیرید. با توجه به کسب و کاری که دارید و موارد استعمال لپ تاپ، سعی کنید لپ تاپ قوی تری را انخاب کنید.
برای مثال، اگر قصد خرید دستگاهی با CPU Intel® Core® i5 را دارید، به جای آن به گزینه i7 نگاه کنید. اگر عادت دارید رایانه خود را با رم ۸ گیگابایتی کار کنید، به فکر خرید یک رایانه با ۱۶ گیگابایت باشید.
تمیز کاری لپ تاپ
تمیز کردن مرتب رایانه شخصی بسیار مهم است. در طول فرایند تمیزکاری اطمینان حاصل کنید که به صفحهکلید، صفحه لمسی، سطح نمایشگر و دریچههای هوا توجه ویژهای داشته باشید.
تمیزکاری صفحهکلید
تحقیقات نشان میدهد که اگر صفحهکلید تمیزکاری نشود از کاسه توالت نیز کثیفتر است. به همین دلیل گردگیری و تمیزکاری آن حداقل یکبار در هفته علاوه بر جلوگیری از بیماری و کاهش خطرات سلامتی، میتواند در حفظ و نگهداری آن مؤثر باشد. برای تمیزکاری آن میتوانید از یک دستمال مرطوب بدون پرز استفاده کنید اما آن را در آب نخیسانید. همچنین برای تمیزکاری قسمتهای سختتر میتوانید از یک کپسول هوای فشرده استفاده کنید.
تمیز کردن مانیتور
اثرانگشت و سایر لکهها میتوانند بهطور مرتب بر روی مانیتور ظاهرشده و آن را کثیف نشان دهند. برای اینکه صفحهنمایش رایانه را تازه و تمیز نگه دارید، هفتهای یکبار آن را با استفاده از یک پارچه خشک بدون پرز پاک کنید. این کار را بهآرامی و با حرکات طولانی انجام دهید زیرا فشار زیاد میتواند به مانیتور آسیب برساند.
تمیزکاری ماوس رایانه
ماوس نیز مانند صفحهکلید مرتب با دست در تماس است. ازاینرو میتواند محلی برای تجمع میکروب باشد. پس یک پارچه بدون پرز انتخاب کنید و مقداری الکل به آن اضافه کنید و تمیزکاری آن را حداقل هفتهای یکبار انجام دهید.
تمیزکاری دورهای سیستم
هر سه ماه یا شش ماه یکبار باید کل سختافزار سیستم را تمیزکاری کنید. این کار را میتوانید به روشهای مختلف انجام دهید. مثلاً با جاروبرقی کامپیوتر. این کار را بااحتیاط انجام دهید تا آسیبی به سختافزارها نرسد. قبل از شروع به کار، فایلهای ضروری را ببندید و کارهای خود را ذخیره کنید و سپس سیستم را از برق جدا کنید.
در مورد لپتاپ قضیه متفاوت است. این کار را باید بااحتیاط انجام دهید و یا از یک متخصص کمک بگیرید.
ویروسیابی
ویروسهای رایانهای و سایر بدافزارها میتوانند سرعت رایانه را کاهش دهند و فایلها، گذرواژهها و سابقه فعالیتهای شما را به سرقت ببرند. شناسایی و حذف ویروسها یکی از مهمترین کارها در مراقبت و نگهداری از رایانه است.
اولین قدم در مبارزه با آنها، نصب نرمافزار آنتیویروس معتبر و اجرای منظم اسکنها است. متأسفانه، برای دریافت حفاظت مناسب، ممکن است نیاز به پرداخت هزینه نرمافزار داشته باشید.
برای کمک به جلوگیری از آلوده شدن رایانه، سعی کنید از وبسایتهای مشکوک دوری کنید روی لینکهای که در مورد آنها مطمئن نیستید، کلیک نکنید.
هنگام نصب برنامهها، آنها را فقط از فروشگاههای معتبر یا مستقیماً از وبسایت توسعهدهنده دانلود کنید.
همچنین مراقب پیوستهای ایمیل باشید. اگر در مورد فرستنده شک دارید، بهتر است فایلهای پیوست را باز نکنید - بهخصوص اگر متوجه شدید پسوند فایل exe است.
بهروزرسانی مرتب نرمافزار ضدویروس در مراقبت و نگهداری از رایانه در برابر ویروسها یک اقدام ضروری است.
بیشتر بدانید: آنتی ویروسهای برتر برای محافظت در برابر ویروسها و تهدیدهای اینترنتی
محافظت از رمز عبور
امروزه بهمنظور استفاده از خدمات مختلف ازجمله انجام تراکنشهای بانکی، خرید اینترنتی، در وبسایتهای مختلف عضو میشویم و در هرکدام یک نام کاربری و رمز عبور داریم. ممکن است حفظ کردن همه آنها سخت باشد. اما تغییر دورهای رمز عبور حداقل چهار بار در سال توصیه کارشناسان این حوزه در محافظه از رایانه در برابر نفوذ هکرها است.
البته صاحبان مشاغل و کسبوکارها نیز بهطور مرتب روشهای امنیتی در ورود به وبسایتها را ارتقا میدهند. مانند رمز عبور یکبارمصرف.
نگهداری از فایلها و پوشهها
بهمرورزمان بر تعداد فایلها و پوشهها در رایانه افزوده میشود و اگر از همان اول سیاستهای دقیق درباره مرتبسازی آنها اتخاذ نشود، باعث سردرگمی کاربر و کند شدن سیستم میشود. در ادامه برخی روشهای مرتبسازی و دستهبندی فایلها و پوشهها ذکر میشود تا به شما در مراقبت و نگهداری از رایانه شخصی (لپ تاپ و دسکتاپ) کمک کند.
دستهبندی فایلها و پوشهها
سعی کنید فایلها و پوشهها را در دستهبندیهای مشخص (تصاویر- ویدئو- صوتی- اسناد) در داخل پوشهها قرار دهید تا از پراکندگی جلوگیری شود و از طرفی دسترسی به آنها آسان شده و فرایند پاکسازی نیز راحت میشود.
حالا که یک پوشه برای کل فایلهای صوتی در نظر گرفته شد، میتوانید در داخل آن زیرپوشههای متعدد برای انواع سبکهای موسیقی و انواع هنرمندان در نظر بگیرید.
خالی کردن پوشه دانلود
پوشه دانلود باید بهطور موقت مورداستفاده قرار گیرد و بهمحض اینکه فایلی دانلود شد در دستهبندی مخصوص خودش قرار گیرد و پوشه دانلود خالی شود.
دسکتاپ را خلوت کنید
قرار دادن نسخه اصلی فایلها و پوشهها در دسکتاپ علاوه بر آنکه حجم آن را اشغال میکند یک خطر دیگر نیز ممکن است به همراه داشته باشد و آن اینکه زمانی گه برای ویندوز مشکلی پیش میآید چون پوشه دسکتاپ نیز معمولاً در درایو ویندوز است اطلاعات آن نیز به خطر میافتد.
پاکسازی سطل بازیافت
هرازگاهی سطل بازیافت را بررسی کنید تا اگر فایل یا پوشهای را بهمنظور حذف به آنجا فرستادهاید و فکر میکنید دیگر آن را لازم ندارید، حذف کنید. این کار یعنی آزادسازی حافظه جانبی بیشتر.
پاکسازی فایلهای موقت اینترنت
بهمرورزمان با گشتوگذار در اینترنت، برخی فایلها که ممکن است ضروری هم نباشند در سیستم ذخیره میشوند. نحوه پاک کردن این فایلها در هر مرورگر ممکن است متفاوت باشد. سعی کنید آنها را پاک کنید تا فضای بیشتری داشته باشید.
انتقال فایلها به فضای ابری
شرکتهای فراوانی وجود دارند که خدمات ذخیره ابری را فراهم میسازند. با استفاده از این خدمات دیگر مجبور نیستید نگران پر شدن فضای حافظه جانبی باشید. علاوه بر آن میتوانید از دستگاههای مختلف به فایلهای خود دسترسی داشته باشید.
دوری از اسپم در اینترنت
هنگام گشتوگذار در اینترنت از باز کردن ایمیلهای ناشناس خودداری کنید. این ایمیلها ممکن است فایلهای شخصی شما را در معرض خطر قرار دهند.
یکپارچهسازی هارددیسک (Disk defragment)
اگر از هارددیسک بهعنوان حافظه جانبی استفاده میکنید باید بدانید که عملکرد آن بر عملکرد کل سیستم تأثیر دارد. بنابراین حداقل یکبار در ماه defragment (یکپارچهسازی) کنید. این کار باعث میشود تا فایلها و پوشهها بهجای پراکنده شدن، یکپارچه شوند و سرعت دسترسی بالا رود.
حافظه جانبی SSD نیازی به Defragment ندارد.
پشتیبان گیری از دادهها
حداقل یکبار در هفته باید از اطلاعات مهم و حساس رایانه شخصی تان نسخه پشتیبان تهیه کنید. اگر روی یک پروژه مهم کار میکنید، میتوانید این کار را روزانه انجام دهید تا مطمئن شوید که فایلهایتان بهصورت امن ذخیره میشوند. پشتیبان گیری از اطلاعات این امکان را برای ما فراهم میکند که در صورت خرابی هارد یا خرابی سیستم فایلهای مهم را بازیابی کنیم.
مدیریت Start-up
برخی از برنامهها به همراه ویندوز بهطور خودکار اجرا میشوند. این کار میتواند بر عملکرد سیستم تأثیر منفی بگذارد.
برای تغییر این وضعیت، به Task Manager (Alt + Ctrl + Del) بروید، سپس روی Task Manager کلیک کنید. روی More Details کلیک کنید، سپس به تب Startup بروید. بررسی کنید کدام برنامهها تنظیمشدهاند تا بهطور خودکار راهاندازی شوند. مطمئن شوید که فقط برنامههای ضروری مانند ضدویروس هنگام راهاندازی باز شوند.
حذف برنامهها و فایلهای غیرضروری
بسیاری از کاربران لپتاپ و دسکتاپ از این مسئله گلایه دارند که کامپیوترشان با گذشت زمان کندتر میشود. یکی از مقصران اصلی که باعث کندی سرعت میشود، وجود فایلها و برنامههای زیاد است.
راه حل:
با ارزیابی دقیق برنامههایی که واقعاً نیاز دارید شروع کنید. سپس تمام برنامههایی را که در این دستهبندی قرار نمیگیرند حذف کنید. به یاد داشته باشید: همیشه میتوانید یک برنامه را در صورت نیاز دانلود کنید.
لیست برنامههای نصبشده بر روی رایانه خود را بهطور مرتب مرور کنید برنامههایی را که استفاده نمیکنید شناسایی کرده و حذف نصب کنید. علاوه بر اینکه به رایانه شما کمک میکند تا سریعتر کار کند، فضا را نیز آزاد میکند.
همچنین، اگر اسناد، تصاویر یا ویدیوهایی دارید که دیگر به آن نیاز ندارید، آنها را حذف کنید تا فضای ذخیرهسازی آزاد شود.
اگر از دست دادن فایلهای مهم میترسید یا به تعداد زیادی از آنها برای کار نیاز دارید، خوب است که به فکر فضای ذخیرهسازی دیگری مانند سرویس ابری یا هارد اکسترنال باشید.
همچنین در ویندوز میتوانید بهطور دورهای نرمافزار Disk Cleanup را اجرا کنید تا فایلهای غیرضروری را حذف کند.
سیستم خود را بهروز نگه دارید
مطمئن شوید که رایانه(لپ تاپ یا دسکتاپ) را بهروز نگه میدارید. برنامهها و سیستمهای قدیمی ممکن است کندتر اجرا شوند و مشکلات سازگاری ایجاد کنند، این قضیه میتواند شما را در معرض مشکلات امنیتی قرار دهد و همچنین عملکرد رایانه شما را مختل کند.
بهروزرسانی سیستم رایانه چندین بخش را شامل میشود ازجمله:
بهروزرسانی سختافزاری: یعنی جایگزینی سختافزار قدیمی با نوع جدید و روزآمد آن.
بهروزرسانی سیستمعامل: برای سیستمعاملهای مختلف پس از انتشار از سوی شرکت سازنده، بهروزرسانیهای مختلفی ارائه میشود. کاربران باید این بهروزرسانیها را برای اطمینان از عملکرد صحیح سیستمعامل دریافت و نصب کنند. برای اینکه مطمئن شوید سیستم ویندوز شما بهروز است، به تنظیمات، سپس بهروزرسانی و امنیت و سپس بهروزرسانی ویندوز بروید. سپس بر روی گزینه Check for Updates کلیک کنید.
بهروزرسانی نرمافزارهای کاربردی: ممکن است هر یک از نرمافزارهای کاربردی که استفاده میکنید ساخت یک شرکت جداگانهای باشند. شرکتهای مختلف نرمافزاری نیز با گذشت زمان بستههای بهروزرسانی مختلفی برای محصولشان منتشر میکنند. توصیه میشود حتماً این بهروزرسانیها را نصب کنید.
بهروزرسانی آنتیویروس: با گذشت زمان روز به روز بر تعداد ویروسهای رایانهای اضافه میشود. شرکتهای تولیدکننده ضدویروس نیز بهطور مرتب بهروزرسانیهایی برای محصولشان تولید میکنند. ضروری است که این بهروزرسانیها بهطور مرتب دریافت و نصب شوند تا از لپ یا دسکتاپ در برابر نفوذ ویروسهای محافظت کنند.
بهروزرسانی درایورها: درایور نرمافزاری است که سختافزار را به سیستمعامل معرفی کرده و باعث راهاندازی آن میشود. سعی کنید همیشه از بهروزترین درایورهای سختافزاری استفاده کنید تا سختافزار مورداستفاده بهترین کارایی را داشته باشد.
برای استفاده کامل از بهروزترین نرمافزارها، مطمئن شوید که بهروزرسانیهای خودکار را فعال کردهاید، یا اینکه خودتان مرتباً بهروزرسانیها را بررسی کنید.
نتیجهگیری
به پایان پست چکلیست روشهای مراقبت از راینه شخصی (لپ تاپ و دسکتاپ) برای افزایش طول عمر آن رسیدیم. اگر نکتهی خاصی مدنظر دارید که در این پست به آن اشاره نشده است در پایان همین پست آن را برای ما ارسال کنید تا این پست تکمیلتر شود.
دیدگاهها ۰